31 Aralık 2015 Perşembe

2015 Bollywood Filmleri Genel Degerlendirme



Bu yıl en iyi gişe elde eden filmler hangileri?
Hangi filmler eleştirmenler tarafından takdir topladı?
Hangi filmler hayal kırıklığına uğrattı?

Hepsi haberimizde...



Bu yılın adını 100 crore kulübüne yazdıran filmleri ve elde ettiği gelirler şöyle;

1.Bajrangi Bhaijaan: Hem izleyici hem de eleştirmen takdiri toplayan film 2015'in en çok gişe yapan filmi oldu. Toplam hasılatı ise (Hindistan içi) 320 crore. Aynı zamanda Salman Khan da bu filmle geçen sene Aamir Khan'ın PK ile açtığı 300 crore kulübüne adını yazdıran 2. isim oldu.

2.Prem Ratan Dhan Payo: Bajrangi Bhaijaan ile 2015'e bomba gibi giren Salman Khan ikinci filmi PRDP ile bu durumu pekiştirdi. Film Hindistan içinde 207 crore gelir elde ederek senenin en iyi gişe yapan ikinci filmi oldu.

3.Tanu Weds Manu Returns: Serinin ilk filmi olan Tanu Weds Manu'nun devam filmi Hindistan içinde seyirci tarafından en çok beğenilen filmlerden biri oldu. 2015'i 3. en iyi hasılat ile tamamlayan filmin toplam geliri ise 152 crore. Film aynı zamanda Queen filmi ile Bollywood'da kendini kanıtlayan Kangana Ranaut'un sene içindeki 3 filminden hit olan tek filmi.

4.Bajirao Mastani: Senenin en çok beklenen filmlerinden biri olan yapım, bir başka büyük film Dilwale ile aynı gün(18 Aralık) gösterime girdi.Senenin en çok gelir elde eden filmi Bajrangi Bhaijaan gibi Bajirao Mastani de hem eleştirmenler hem de seyirciler tarafından büyük övgü gören filmlerden biri oldu. Filmin toplam geliri ise Hindistan içi 184.02 crore(net)


5.Dilwale: Bajirao Mastani ile gişede savaşan film kuşkusuz izleyiciler tarafından en çok merak edilen film. Öyle ki Bollywood'un en çok yakıştırılan çifti Shah Rukh Khan ve Kajol 5 yıl sonra bir araya geldiler. Efsanelerin geri döndüğü bu film için toplam gelir ise Hindistan içi 148.72 crore(net)

6.ABCD 2: Bu senenin 100 crore gelir elde eden sürpriz filmi bu oldu diyebiliriz. İki genç oyuncu Varun Dhawan ve Shraddha Kapoor'un başrollerini paylaştığı film izleyici tarafından merakla seyredildi. 2015 yılında Hindistan içi elde ettiği gelir ise 105 crore mark.

Gişede en başarılı filmler böyle iken, sinema salonlarında gerekli ilgiyi göremese de film eleştirmenleri tarafından tam not alan filmler var. Filmler tabiri caizse dünyayı fethettiler diyebiliriz.


Uluslararası film festivallerinde boy gösteren ve Yurtdışından övgü toplayan filmler ise;




1. Masaan: Film Cannes Film Festivalinden ödül ile ayrıldı.
2. Court: Film bu sene Oscar Adayı olan tek Hint yapımı film
3. Angry İndian Goddesses: Hindistan'ın ilk Kadın Kafadarlar filmi eleştirmenler tarafından takdir topladı. Aynı zamanda film Toronto Film Festival'inden ödül ile ayrıldı.






Yılın En Çok Beğenilen Filmleri ve Performansları

Titli: Eleştirmenler tarafından yılın en çok beğenilen filmlerinden biri olan Titli farklı hikayesi ile dikkat çekiyor.


Manjhi- The Mountain Man: Sevdiği kadın için dağları delen Hintli bir adamın gerçek hikayesini anlatan filmde, filmin yanı sıra başrol oyuncusu Nawazuddin Siddiqui'nin performansı da  eleştirmenleri tarafından takdir topladı.

Bajirao Mastani: Film destansı anlatımı ve oyunculuk performansları ile eleştirmenlerden tam not aldı. Başrol oyuncularından Ranveer Singh'in performansı bütün film eleştirmenlerin de takdirini toplamiş durumda.


Badlapur: Genç yetenek Varun Dhawan'ın 45 yaşındaki bir adamı canlandırdığı intikam filmi oyuncunun bilinmeyen yönlerinin yansıtıldığı bir film oldu. Varun Dhawan performansı ile herkesi büyüledi.


Talvar: Yine gerçek bir olay olan Talvar; Hindistan'da yaşanan Noida Çifte Cinayeti adlı davanın bilinmeyen yönlerini gözler önüne seriyor. Filmin korkusuz anlatımı yanı sıra oyuncuların performansı da göz dolduruyor.

NH10: Anushka Sharma'nın aksiyon-gerilim türünde  hünerlerini sergilediği  film hem konusu hem de aktrisin performansi ile bu yılın en iyileri arasında gösteriliyor.

Margarita With a straw: Engelli bir kızın hayatı, kariyeri için çabaları ve cinsel yönelimini keşfedişi hakkında bir öyküyle karşımıza çıkan bu iddialı yapım da hayli cesur bir anlatıma sahip.

Drishyam: Filmde Ajay Devgan ve Tabu'nun performansı takdir topladı.


Hayal Kırıklığı Yaratan Filmler

2015'in en çok beklenen filmlerinden olup, izleyicilerin gişede aradığını bulamadığı filmler de oldu. İşte onlardan bazıları;

Bombay Velvet: Ranbir Kapoor'un dönem filmi en büyük hayal kırıklığı oldu.

Shaandar: Alia Bhatt ve Shahid Kapoor'un kimyaları çok beğenilse de film istenilen gişe performansını gösteremedi.

Jazbaa: Aishwarya Rai'nin dönüş filmi Jazbaa, aktrise performansından dolayı ''Yılın En Güçlü Performansı'' ödülünü kazandırmış olsa da o da gişede aradığını bulamayanlardan.

Shamitabh: Amitabh Bachchan ve Dhanush'un ilginç bir ikili oldukları filmin hikayesi oldukça iyi. Standart senaryoları seven Hint izleyici kitlesi bu filmi de sinemada izlemeyi tercih etmemiş.

Tamasha: Yeni neslin en çok yakıştırılan iki ismi Deepika Padukone ve Ranbir Kapoor'un filmi sürpriz bir şekilde adını gişede başarısız filmlere yazdırdı.

Roy: Ranbir Kapoor'un bir diğer flop filmi, Hint izleyenler tarafından beğenilmedi.

Hamari Adhuri Kahaani: Aashiqui 2 ve Ek Villain gibi iddialı filmlerin yapımcısının elınden çıkan film merakla beklense de yeteri kadar ilgi görmedi. En azından gelirini karşılayacak kadar.


Dil Dhadakne Do: Çekimlerinin bir kismi Turkiye'de yapilan film flop olmasa da 70 crore gibi bir gelir yapması beklenmiyor idi. Oyuncu kadrosu ve görsel şölen tadındaki havası ile filmin 100 crore hasılata ulaşması bekleniyordu. Nitekim öyle olamadı.

Katti Batti: İmran Khan'ın düşüşe geçen kariyerini bu filmin kurtarması bekleniyordu. Aamir Khan'ı ağlatan film görünen o ki Hint seyircisinde aynı etkiyi bırakmadı ve film flop olmaktan kacamadı.

Haber düzenleme, derleme: AYS* 
Facebook/ Bça Gündem 

İzinsiz kullanımı yasaktır. Paylaş butonu ile alınız. 

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © B.Ç.A Gündem | Bollywood'un Türkiye Adresi | Designed With By Blogger Templates
Scroll To Top